Chcesz pomóc, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sprawdź listę Potrzebne zmiany.

Tryb demo

Z Minecraft Wiki Polska
Skocz do: nawigacja, szukaj
Wiadomość wyświetlająca się po włączeniu trybu demo.

Tryb demo to wersja demo gry Minecraft dla użytkowników, którzy nie zakupili jeszcze wersji Premium lub chcieliby wypróbować grę przed jej zakupem.

W wersję demo Minecraft można zagrać całkowicie za darmo, uprzednio rejestrując się na stronie Mojang i logując się do Launchera.


Funkcjonalność

Funkcjonalność trybu demo oferuje wypróbowanie gry przed ostateczną decyzją kupna gry Minecraft. Demo pozwala na grę w trybie jednoosobowym przez 100 minut (5 dni w grze). Po tym czasie mapa zostaje zablokowana i wymagane jest stworzenie nowego świata.

Dopóki demo nie wygaśnie, gra wyświetla wiadomości zachęcające graczy do kupna gry.

Ograniczenia

Podczas rozgrywki w trybie demo obowiązują następujące ograniczenia:

  • Świat w trybie demo zawsze wygeneruje się z tym samym ziarnem świata -343522682
    • Oznacza to, że spawn gracza, ziarno świata i generowanie struktur są takie same.
  • Gracze są ograniczeni do trybu gry przetrwania.
  • Jakkolwiek, gracze mogą uruchomić tryb sieciowy LAN, aby włączyć kody. Wtedy gracz może wpisać komendę /gamemode 1, aby włączyć tryb kreatywny.
  • Gra wieloosobowa jest niedostępna, jednak tryb LAN - już tak.
  • Rozgrywka jest ograniczona czasowo do 5 dni w grze (1 godzina i 40 minut czasu rzeczywistego). Po zakończeniu odliczania, gracz nadal może zwiedzać świat, jednak nie może już z nim ingerować. Zresetowanie świata demo resetuje również odliczenie.

Historia

Pełna wersja
1.3.1 12w16a Dodano tryb demo. W okresie wydawania snapshotów, plik minecraft.jar musi być uruchomiony z parametrem -demo.
1.3.2 Użytkownicy mogą grać w tryb demo na przeglądarce internetowej.
1.6.2 Poprzednia wersja launchera (1.3.4) umożliwia graczom, którzy nie zakupili pełnej wersji gry, zagrać w tryb demo.

Ciekawostki

  • Instalowanie modów jest możliwe w trybie demo.
  • Serwery mogą być uruchomione z flagą --demo . Każdy kto dołączy do takiego serwera zobaczy wiadomość trybu demo.
  • Wpisując ziarno świata North Carolina w pełnej wersji gry, otrzymamy taki sam świat, jak w przypadku trybu demo.
  • Jeżeli wyjdziemy z gry nie klikając przycisku "Save & Quit", gra nie zapisze się.
  • W launcherze ,,Play" jest zamienione na ,,Play Demo"

Galeria